Tu ți-ai adunat echipajul?

Tu ți-ai adunat echipajul?

Dacă în articolul anterior am împărtășit o poveste despre cum să îți păstrezi focusul în călătoria ta spre îndeplinirea obiectivelor, acum vom vorbi despre echipajul pe care îl vei păstra aproape pe parcursul traseului. Parcurgându-l probabil te întrebi Sunt eu îndeajuns de puternic? Capacitatea mea de concentrare este suficientă ca atunci când nu voi mai vedea nimic în jurul meu, singur fiind, să pot continua?

Oprește-te. Respiră.

Imaginează-ți că navighezi cu o barcă la viteză maximă tot înainte, spre noua ta destinație, fără nici cea mai mică grijă. Când, deodată, observi o scurgere. E una de mici dimensiuni, așa că o peticești și continui să navighezi. Nu mai înaintezi mult până când acea scurgere se transformă în nenumărate ale spărturi pe toată suprafața bărcii. Nu ai îndeajunse materiale sau energie pentru a lupta cu ele.

Vei accepta să te scufunzi când poți să trimiți un semnal SOS către o altă barcă pentru a te ajuta? Vei renunța doar pentru că ai impresia că acele nave sunt prea departe, prea ocupate sau nu le pasă? Decizi că Oricum voi muri și arunci în aer orice șansă de supraviețuire?

Nu, nu vei face niciunul din aceste lucruri. Ci vei cere ajutorul unei nave disponibile în vecinătate. Scenariul este similar și când te confrunți cu momente dificile pe parcursul traseului tău. Știi că ești în pericol și nu vrei să deranjezi pe nimeni pentru că ai impresia că nimănui nu îi pasă.
Când, de fapt, ar trebui să trimiți un semnal SOS. Și o poți face fără prea multe griji. Cui? Sistemului tău de suport, cui altcuiva?

Să îți urmezi visul necesită muncă asiduă, disciplină, nenumărate ore investite și o doză sănătoasă de pasiune – și nu e întotdeauna o navigare ușoară. De aceea, este esențial să ai un sistem de suport pe care te poți baza atunci când apar obstacole sau blocaje. Este de ajutor să ai alături persoane care îți cunosc obiectivele, care te vor ghida să le îndeplinești în propria manieră.

Un bun susținător e acea persoană care crede necondiționat și complet în tine și îți vrea binele. Cineva care nu-ți va impune propriile obiective, valori sau vise. În timp ce, o persoană care nu e un bun susținător e acel cineva care este invidios, nu crede în tine și te limitează. Așa că, indiferent de visul pe care vrei să îl urmezi, înconjoară-te de persoane care vor fi acolo să te prindă atunci când aluneci.

Dar ce persoane ar fi indicat să facă parte din sistemul tău de suport?

  • Membrul familiei – el te cunoaște din totdeauna și știe care e punctul tău de plecare
  • Colegul – probabil petreci undeva la 8-9 ore pe zi la muncă, așa că ar fi indicat să ai un coleg care va juca cu tine în echipă, indiferent de obstacol
  • Partenerul – el va înțelege prin ceea ce treci deoarece vă aflați în aceași barcă
  • Majoreta – acea persoană care te va încuraja mereu
  • Realistul – persoana care spune lucrurilor pe nume și îți oferă acea motivație în plus de care ai nevoie
  • Mentorul – are cunoștințele și experiența necesare ție, deoarece a fost în pielea ta
  • Prietenul mereu în formă – el te va scoate din casă pentru câteva exerciții fizice ce îți vor crește nivelul de endorfine
  • Oricine – uneori susținerea poate veni de la persoane de la care te aștepți mai puțin

Acest sistem de suport îndeplinește câteva scopuri când vine vorba de îndeplinirea obiectivelor:

Încurajare – un sistem de suport sănătos te va încuraja pe parcursul călătoriei. Când lucrurile nu merg cum te-ai fi așteptat, îți vor ridica moralul și nu te vor lăsa să renunți. Când lucrurile merg bine, sunt mândri de tine ceea ce te va determina să depui și mai mult efort pentru a duce la capăt călătoria.

Responsabilitate – Să ai un sistem de suport care îți cunoaște obiectivele și planurile te va face și mai răspunzător de ele. Atunci când știi că cineva îți urmărește progresul, e mult mai dificil să procrastinezi. Iar, dacă o faci, sistemul tău îți va oferi impulsul de care ai nevoie pentru a reveni pe ruta ta.

Cunoștințe – Persoanele care fac parte din sistemul tău de suport reprezintă o sursă grozavă de cunoștințe și experiențe din care poți învăța.

 

Până la urmă, să parcurgi un traseu singur e dificil. Suntem ființe sociale și suntem mai motivați atunci când avem alte persoane de partea noastră.

Așadar, în momentul în care pornești la drum, e important să îți anunți sistemul tău de suport de obiectivele și planurile tale pentru ca aceștia să te susțină în direcția potrivită.

În plus, nu neglija niciodată legea rezonanței pe baza căreia tot ceea ce există în univers vibrează cu o anumită frecvență specifică, deci cu toții interacționăm direct proporțional cu măsura acestei rezonanțe. Cu alte cuvinte, primim întodeauna ceea ce oferim. Dacă emanăm entuziasm, acesta se va transfera și în cadrul relațiilor din jurul nostru și implicit se va reflecta și amplifica în propria noastră persoană. Acest proces de transfer reprezintă motorul care ne menține pe ruta stabilită.

În final, promite-ți că nu vei porni la drum de unul singur. Constuiește-ți un sistem de suport sănătos care îți va diminua sau înlătura fricile și emoțiile negative pe care le vei reținți pe parcurs și îți vor da curaj să îndeplinești ceea ce ți-ai propus. Mai multe despre frici și emoții negative vom discuta în articolul următor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.