Cum îți păstrezi focusul în călătoria personală?

Cum îți păstrezi focusul în călătoria personală?

Păzea la voi! Într-o zi veți schimba lumea.

Cel mai important e să începi călătoria în acea direcție. Să fii unul din cei care iese din mulțime și își urmează propriile vise. După cum spuneam și în articolul anterior, Nu trebuie să cunoşti toţi paşii pe care trebuie să îi faci de la început. Important e să începi. Traseul ţi se va dezvălui treptat cu atitudinea potrivită: ai încredere în tine şi în destinaţia ta. Indiferent de obstacolele care îți vor ieși în cale, trebuie să ai încredere în propria ta busolă și să nu îți pierzi concentrarea la traseu.

Nu știi dacă ai ceea ce îți trebuie pentru a-ți îndeplini obiectivele personale și profesionale? Lasă-ne să îți spunem o poveste care îți va schimba perspectiva.

Dacă privești harta lumii vei observa o mică insulă în Oceanul Pacific, cea mai izolată de pe planetă. Aceea e insula Hawaii. În jurul anilor 1000 î. Hr. , câțiva navigatori polinezieni au observat că pasărea denumită Golden Plover migra spre nord, în largul mării, în fiecare an. De aceea, au considerat că trebuie să existe pământ undeva acolo, doar că nu îl puteau vedea.

Așa că au navigat de pe insulele Marquesas pentru a urma păsările. Expediția a pornit din cel mai apropiat punct posibil de Hawaii, dar tot aveau de parcurs 2500 mile. Astăzi poți naviga între aceste insule timp de 30 de zile.

Gândește-te că atunci utilizau doar bărci din lemn și propriile lor cunoștințe despre navigație. Polinezii au urmărit păsările cât de mult au putut, dar acestea zburau mai rapid decât puteau ei vâsli. Țineau pasul cu ele doar pe distanțe scurte.

Uneori le pierdeau urma și se întorceau.

În fiecare an încercau din nou și nou, pornind de unde au rămas în anul anterior. Timpul trecea și ei pătrundeau și mai mult în apele Pacificului.

Dar nu au văzut nicio fărâmă de pământ timp de 400 de ani. Până când a apărut. Acolo, în depărtare, insula Hawaii. Parcă așteptându-i. Astfel, generații după generații au dovedit perseverență și determinare pentru îndeplinirea obiectivului.

Și tu ai o destinație necunoscută pe care vrei să o cucerești. Să știi că principiile poveștii rămân aceleași.

Obiectivul tău e asemenea Hawaii-ului

Uneori trebuie să riști, să-ți asculți instinctele, să observi indiciile pentru a stabili un obiectiv îndrăzneț și a-l urma. Și, desigur, să îți asculți busola interioară. Apoi, determinarea și încrederea în propriul instinct şi în azimutul personal te vor face să continui chiar şi atunci când nu mai observi clar traseul câtre îndeplinirea dorinţelor tale.

Obstacolele sunt ca marea

Toate obiectivele implică obstacole. Uneori pot părea insurmontabile, dar cu îndeajunsă perseverență le poți depăși. Chiar dacă nu vezi linia de final. Problema pe care o întâmpinăm majoritatea dintre noi e că atunci când nu mai vedem nimic în jurul nostru, tindem să credem cu adevărat că nu există nimic.

Vei câștiga mai mult prin răbdare și efort susținut

După cum ai văzut și în povestea de mai sus, lucruri minunate și spectaculoase li se întâmplă celor care au răbdare. Nimeni nu a ajuns campion mondial sau olimpic peste noapte. Nimeni nu a descoperit insule izolate în câteva săptămâni. S-au luptat cu valurile, cu furtunile, cu frigul sau căldura, cu secundele și minutele petrecute pe mare cu instinctul de a supraviețui. Ce au toți în comun? Și-au adus aminte în fiecare minut că fac ceea ce le place, că destinația finală e un vis și o pasiune. Până la urmă au depus efort și au avut răbdare tocmai pentru a atinge propria fericire. Una pe care poate nu mulți o ințeleg sau empatizează cu ea. Dar asta nu înseamnă că trebuie să-și piardă focusul de la traseu.

Renunță la a mai aștepta recompense imediate

În general, ne dorim lucruri mai degrabă ACUM decât mai târziu. Dintr-o perspectivă evoluționistă, instinctul nostru ne determină să vrem recompensa în propriile mâini cât mai repede posibil, iar a rezista acestui instinct e dificil. Ce au învățat oamenii în toți acești ani constă în faptul de a lua chiar și cea mai mică și imediată recompensă pentru a supraviețui și a se putea reproduce, ignorând recompensa mai mare, dar întârziată.

Și asta nu e întodeauna un lucru bun.

Da, lucrurile pot părea inițial favorabile în timp ce tentația se strecoară, dar rezultatele pe termen lung ale deciziilor luate pe termen scurt îți vor contura direcțiile viitoare pe termen lung. Credința că succesul va avea loc imediat, va conduce des la sentimentul de eșec. Noi credem că succesul e o călătorie către un scop final, fie el profesional sau personal. Fiecare pas poate fi o reușită sau o bătălie câștigată în marea luptă pentru premiul cel mare. După cum spunea și Margaret Thatcher: Este posibil să intri într-o luptă de mai multe ori până o câștigi.

Printr-o călătorie planificată, dar îndeajuns de flexibilă încât să vezi oportunitățile de pe marginea drumului, vei ajunge la destinația ta. Dar, amintește-ți, oricât de multe tentații ar apărea pe parcurs, trebuie să îți amintești întotdeauna de ce faci această călătorie, cei vei câștiga în momentul în care vei ajunge la destinație și cum să ignori aspectele care nu îți sunt de ajutor pe traseu. Nu are rost să te încarci cu unelte inutile, care îți vor îngreuna mersul. Ca în orice expediție, ia cu tine doar strictul necesar.

Probabil te întrebi Dar dacă eu singur nu sunt îndeajuns de puternic? Dacă capacitatea mea de concentrare nu e suficientă ca atunci când nu mai vâd nimic în jur, singur fiind, să renunț? În acest moment intră în prim plan sistemul tău de suport despre care vom vorbi în articolul următor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.