Cu toții am avut măcar o dată oportunitatea de a merge într-o drumeție pe munte. Și, indiferent dacă ești un drumeț experimentat sau nu, poți face un exercițiu de imaginație să îţi închipui că te pornești la drum, într-o nouă aventură.
Şi chiar dacă nu cunoşti atât de multe despre păduri şi hiking pe cât ai vrea, îți dorești să te scufunzi în natură şi să simţi din nou adrenalina şi sentimentul de libertate pe care ţi-l oferă.
Aşa că îţi pregăteşti rucsacul, te urci în maşină şi conduci până la cel mai apropiat munte. Şi începi să urci.
Pădurea se arată fără de sfârșit. Cu suişuri şi coborâşuri. Potecile pot fi anevoioase şi uneori îţi dispar din faţa ochilor. Deja ai evitat câteva capcane naturale ascunse sub crengile şi frunzele uscate. Cărările sunt când înguste de abia poţi trece singur şi te întrebi dacă e timpul să te întorci din drum, când late încât îţi doreşti să mai ai lângă tine un companion de drum pentru a-ţi astâmpăra singurătatea. Marcajele de pe copaci te ajută să nu te abaţi de la drumul tău către destinaţia finală. Asta până când nu le mai găseşti.
Huh?
Te-ai pierdut?
Da.
Şi, în acel moment, regreţi că te-ai aventurat singur. Pentru că nu mai găseşti direcţia, te simţi confuz şi te poți simţi cuprins de sentimentul că vrei să renunţi.
Sună familiar?
Dacă da, e posibil, pentru că astfel de situaţii le regăseşti şi în viaţa personală şi profesională.
Făcând același exercițiu de imaginație, te gândești că lucrezi într-o companie de câţiva ani buni şi simţi că baţi pasul pe loc în ceea ce faci. Iar pasiunile tale nu sunt valorificate suficient, satisfacţia scade simţitor de la o zi la alta. Uneori, te simţi complet dezechilibrat.
La fel, în pădure, timpul trece și noaptea se apropie cu pași repezi. Trebuie să te aduni și să acţionezi. Cum îți găsești drumul spre destinație? În acel moment, îţi poți aminti recunoscător de lecţiile de orientare pe care le-ai primit în şcoală. După poziţia soarelui sau localizând muşchii de pe scoarţa copacilor, reuşeşti, în cele din urmă, să ieşi din pădure chiar înainte de apus. Şi, dacă tot te afli acolo, hotărăşti să te bucuri de priveliştea spectaculoasă. În timp ce soarele coboară pe după linia orizontului, îţi dai seama că o busolă ţi-ar fi fost de mare ajutor când te simţeai pierdut în pădure.
Poate și viața noastră are nevoie uneori de o busolă. Una bine construită, care să ne ajute să ne păstrăm echilibrul şi atunci când deviem de la obiectivele noastre.
Fiecare din noi are un drum diferit, dar uneltele care ne pot ajuta în a trasa cu succes acest drum sunt, în mare, aceleași.
Astfel, primul pas stă în a-ţi identifica coordonatele personale. Care este nordul tău? Identifică aspectele care te definesc ca individ. Tocmai azimutul personal, cum ne place nouă să îl numim.
Cum faci asta? Adresându-ţi întrebările potrivite.
Prima dintre ele ar fi Ce ştiu să fac? Care sunt abilităţile şi competenţele care te definesc. Ce ai reuşit să dezvolţi până în acest moment pe baza afinităţilor tale şi a cunoştinţelor acumulate de-a lungul timpului. Nu te gândi la vreun super-talent. Nu trebuie să fii vreun Picasso al propriului domeniu. E vorba despre lucrurile pe care le stăpâneşti şi ştii să le faci bine.
A doua întrebare ar fi Ce-mi place să fac? Pasiunile nu ar trebui ascunse sau transformate în hobby-uri practicate atunci când ai timp liber, dacă mai dispui de acesta. Ci ar trebui cultivate şi dezvoltate astfel încât să ne completeze şi să ne dea sentimentul că practicându-le în fiecare zi trăim cu adevărat. Dezvoltă-le pe baza a ceea ce ştii să faci mai bine. În cazul în care îţi place să faci un lucru la care nu performezi pe cât de bine ţi-ai dori, nu e nicio problemă. Acea abilitate, dacă ți-o dorești cu adevărat, poate fi dezvoltată dacă investeşti timp şi energie.
În final, răspunsurile la aceste două întrebări te vor pregăti pentru ce-a de-a treia întrebare, care vine aproape natural în contextul social în care te afli. Prin ceea ce ştiu şi îmi place să fac, reuşesc să mă întreţin? În acest moment trebuie identificat gradul în care abilităţile și afinitățile tale se pliază pe oportunităţile oferite de piaţă sau trebuie să te mobilizezi şi să îţi creezi singur aceste oportunităţi.
Odată stabilite răspunsurile la aceste întrebări, printr-o introspecţie serioasă şi sinceră, vei reuşi să îţi construieşti un ghid, o busolă interioară care te va ajuta să îţi conturezi propriile obiective personale şi profesionale, să-ţi menţii cursul spre îndeplinirea lor şi să te ghideze chiar şi atunci când deviezi de la traseu. La fel cum în pădure erai în căutarea nordului pentru a te putea orienta şi a-ţi găsi calea, ele îţi vor indica mereu nordul.
După definirea lor, desigur, trebuie să îţi stabileşti variabilele de timp şi resursele necesare pentru a-ţi îndeplini visele şi dorinţele, fie ele personale sau profesioanle, dar şi check-point-urile intermediare, acele incremente care vor sparge drumul lung, în obiective mici de îndeplinit. Îndeplinirea lor îți vor întări credinţa că eşti pe drumul cel bun. Iar, fiecare obiectiv realizat, trebuie celebrat pentru că te apropie şi mai mult de destinaţia finală.
Întreaga călătorie te sperie, deși ţi-o dorești foarte mult? Ți se pare totul prea complicat și prea multe aspecte de jonglat?
Respiră. Nu trebuie să cunoşti toţi paşii pe care trebuie să îi faci de la început. Important e să începi. Traseul ţi se va dezvălui treptat cu atitudinea potrivită: ai încredere în tine şi în destinaţia ta. Oamenii care au realizat ceea ce şi-au propus, au un sigur două lucruri în comun – perseverenţa lor indiferent de obstacolele ce le-au stat în cale şi încrederea în propria lor busolă.
Chiar dacă nu te vezi acum o persoană perseverentă, printr-o serie de coordonate bine trasate în minte, hotărâre în a le îndeplini şi concentrare pe termen lung, îţi poţi găsi acea forţă de a depăşi obstacolele care ţi se ivesc în drum. Până la urmă, ai reuşit să-ţi găseşti calea şi în alte păduri.
Dar, în final poate te întrebi, cum îți poți păstra concentrarea pentru a nu devia de la traseul construit? Cum reuşesc alţii să-şi păstreze perseverenţa? Nu ştii dacă ai ceea ce trebuie pentru a-ţi îndeplini obiectevele? În articolul de săptămâna viitoare îţi vom împărtăși câteva istorisiri despre determinare, păstrarea focusului şi răbdare.
Leave a Reply