Rolul unui team-building în succesul unei companii

În ultimii ani, datorită schimbărilor economice şi tehnologice rapide, şi-a făcut apariţia o nouă tendinţă a cărei idee principală constă în acordarea unei atenţii deosebite rolului pe care resursele umane îl joacă în succesul şi dezvoltarea unei companii. Aceasta este atât de pregnantă încât putem observa din ce în ce mai multe companii care investesc în crearea unui climat şi a unei culturi organizaţionale puternice. Un climat în care angajaţii sunt mai motivaţi, angrenaţi la nivel personal şi contribuie în mod activ la succesul companiei. O strategie specifică ce este integrată din ce în ce mai des în politica de resurse umane a companiilor o reprezintă programul de Team-building.

Indiferent de cât de ataşat eşti de jobul tău sau cât de mult vrei să-ţi demonstrezi abilităţile, cu toţii avem nevoie din când în când de o pauză. Iar, conducerea companiei ar trebui să înţeleagă cât de importantă este pentru coeziunea echipei.

Dacă ar fi să comparăm compania sau departamentul cu un mediu familiar ce se află la îndemâna noastră, acesta ar fi pădurea. O pădure este cu adevărat sănătoasă atunci când fiecare copac ce o formează este sănătos şi puternic şi se integrează perfect în cadrul pe care ceilalţi copaci îl formează.Vieţile copacilor unei păduri sunt interconectate, iar sănătatea lor depinde de cea a celor din jur. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cadrul unei echipe. Când unul din membrii acesteia resimte o serie de dezechilibre sau consideră că nu se mai integrează în întreg, compania are de suferit.

Aşadar, o modalitate eficientă şi distractivă prin care echilibrul companiei poate fi restabilit o reprezintă organizarea unor team-building-uri. Da, acea excursie cu echipa în care angajații sunt implicați în tot felul de activități dinamice, prin care vor învăța să-şi asume obligaţiile, să descopere noi abilități și capacități și să contribuie la construirea unei culturi organizaționale extraordinare.

Beneficiile activităţilor de Team-building

Dar, să aflăm mai multe despre beneficiile cheie ale team-building-urilor și despre modul în care acestea pot ajuta compania să crească:

1. Comunicarea

La birou, modul de comunicare predominant este rutinar, mascând uneori cele mai profunde frustării şi neconcordanţe. Activităţile de team-building scot la iveală anumite deficienţe, în special în momentul în care angajaţii se confruntă cu diferite provocări, iar procesul de comunicare nu mai este obstrucţionat de politici şi proceduri. Recapitularea şi debriefing-ul la finalul unui team-building sunt modalităţi excelente pentru a identifica ce merge şi ce nu în cadrul grupului. Sunt instrucţiunile prea vagi? Nu este alocat destul timp pentru discuţii? Sunt transmise mesaje conflictuale? Ce a fost realizat bine?

2. Muncă în echipă

Chiar dacă angajații știu că fac parte dintr-o echipă, nu se simt cu adevărat o echipă. În team building, puteți descoperi că nu sunteți doar o echipă pentru că lucrați împreună, ci va trebui ca fiecare membru al echipei și abilitățile sale unice să colaboreze pentru a finaliza corect şi la timp provocarea dată. Aceasta este o modalitate excelentă de a descoperi împreună stilurile de lucru ale oamenilor și punctele forte și, mai important, de a învăța cum să folosiți aceste informații pentru a face tot ce este mai bun în mediul de lucru.

3. Consolidarea încrederii

Încrederea este un lucru dificil; ceva care în mod normal este câștigat mai degrabă decât oferit implicit, și adesea poate dura mult timp și numeroase interacțiuni pentru a o construi. De aceea exercițiile de team-building reprezintă o modalitate foarte bună de a consolida încrederea. Ele condensează în câteva ore esența acestui proces intens. Acest lucru poate fi extrem de benefic pentru echipele nou formate, grupurile inter-funcționale care nu se bazează în mod regulat unul pe altul în timpul zilei de lucru obișnuite sau echipele la distanță care nu împărtășesc spațiul de birouri împreună. Încrederea favorizează colaborarea angajaților și contribuie foarte mult la satisfacerea lor.

4. Descoperirea de noi aptitudini şi talente

Un beneficiu incredibil de interesant și adesea neglijat al programelor de team-building este capacitatea lor de a dezvălui abilități ascunse sau de a scoate la suprafață talente latente. Prin participarea grupurilor la diverse tipuri de provocări, membrii echipei afișează adesea talente noi pentru colegii lor, cum ar fi abilitățile de lider, competența strategică sau consolidarea consensului. S-ar putea să aflați că managerul de finanțe al diviziei voastre este un artist talentat. Sau că unul dintre dezvoltatorii voştrii de software este, de asemenea, un muzician calificat. În timp ce unele abilități ascunse sunt cele care ar putea fi benefice pentru companie, altele ne oferă o perspectivă mai largă asupra vieții colaboratorilor noștri, consolidând legăturile.

5. Exersarea comportamentelor

Programele team-building oferă un avantaj unic prin faptul că acestea pot fi un teren de testare pentru noi comportamente sau pentru dezvoltarea unor norme în cadrul unei echipe nou formate. De exemplu, o companie ar putea să se situeze în spatele concurenților săi din cauza unei culturi a aversiunii față de risc, care ar putea înăbuși creativitatea. În timpul unui anumit program, compania poate experimenta capacitatea de a asuma mai multe riscuri și de a dezvolta o toleranță mai mare la eșec în căutarea de idei noi.

6. Creativitate

La locul de muncă, mai ales când vă aflați într-un departament care se bazează pe creativitate, nu este neobișnuit să vă simțiți ca și cum rutina v-ar fi blocat. A obține o perspectivă proaspătă poate fi de mare ajutor în punerea în funcţiune a rotițelor creative; și, prin acceptarea unor noi provocări în timpul unei zile de team-building, vă puteți recâștiga privirea de ansamblu proaspătă asupra lucrurilor. Şi, nici nu mai trebuie să menţionăm, desigur, beneficiile evadării din mediul obişnuit pentru a-ţi reîmprospăra mintea.

7. Distracţie şi motivaţie

Desigur, există motive cu mai puţină greutate şi semnificaţie pentru organizarea activităților de team building. La baza fiecărui eveniment reuşit există un sentiment de distracție și entuziasm. Aceste tipuri de activităţi reprezintă o modalitate eficientă de a stârni râsul, de a scăpa de fumuri și de a împiedica lucrurile de rutină care vă ocupă procesul de zi cu zi să câştige teren. Din acest motiv, este, de asemenea, o modalitate excelentă de a sărbători – fie că este vorba despre lansarea unui produs, fie că ați supraviețuit unui trimestru mai nefavorabil.

În concluzie, există multe motive și beneficii pentru ca o organizație sau o echipă să implementeze programe de team-building. Și echipa noastră de la Hoinar Events înțelege cât de important este acest aspect al culturii organizaționale pentru bunăstarea unei companii. Deci, ne străduim să creăm experiențe de team-building care implică medii exterioare unice și activități care întăresc legăturile și ajută echipele să-și atingă adevăratul potențial. Acest lucru se face într-un mod organic, relaxat, care se simte mai mult ca o Aventură Inteligentă decât un program plictisitor organizat de companie.

Dacă doriți să aflați mai multe despre Hoinar Events și tipul de activități de team-building pe care le oferim, consultați pagina noastră de Servicii. Dacă sunteți interesat în organizarea unui eveniment extraordinar de team-building, ne puteți contacta aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.